Prachtige start Friese Ballonfeesten

Prachtige start Friese Ballonfeesten

De Friese Ballonfeesten zijn woensdag op een geweldige manier afgetrapt. Hoewel de regen overdag nog met bakken uit de hemel viel, waren de omstandigheden ’s avonds fantastisch en konden alle heteluchtballonnen de lucht in.

Het evenement werd afgetrapt met een feestelijk defilé door de straten van Joure. Met de muzikale klanken fan De Skomkoppen en onder begeleiding van Friese paarden kwam de bontgekleurde stoet van ballonauto’s aan op de Nutsbaan.

Op het festivalterrein had burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren de eer om het evenement officieel te openen. Veenstra had lovende woorden voor de organisatie en sprak de hoop uit dat het weer mee zou werken.

Op de eerste avond was dat laatste gelukkig het geval. Tijdens de briefing, geleid door flight director Johannes Kooistra, werd duidelijk dat de wind voldoende af zou nemen en dat de ballonnen de lucht in konden.

Piloot Ad Roza mocht het spektakel aftrappen in de PH-APP. Daarna volgden nog 23 ballonnen. Special Shapes als Max de beer, Prince de kikker en Mr. Globie maakten grote indruk op het massaal toegestroomde publiek.

Voor echte Fryslân-enthousiastelingen was de PH-JOU het hoogtepunt van de dag. De ballon met de kenmerkende pompeblêden van de Friese vlag koos samen met pilote Dinie Bosma het luchtruim. Bijzonder, want deze ballon was er in 1987, bij de tweede editie van de Friese Ballonfeesten, al bij.

Met een mooie show van miniatuurballonnen kwam er een einde aan een zeer geslaagde eerste ballonavond. Laten we hopen dat die lijn doorgetrokken kan worden.