sinds 1986

De historie van de Friese Ballonfeesten

Wij maken ons inmiddels op voor de 37e editie van de Friese Ballonfeesten. Maar hoe zijn de Ballonfeesten ontstaan en hoe is het festival uitgegroeid tot Nederlands grootste ballonevenement?

Historie

Het begint allemaal in 1984. Een markant stel Jousters, Vriendenclub de Vlecke, organiseert allerlei activiteiten in het dorp om zo aandacht te vragen voor hun radiozender. De acties hebben een ludiek karakter: van paaseieren zoeken in het park tot het NK Klunen midden in de zomer.

Solexracen

Een andere actie was het WK Solexracen. In 1984 kreeg de winnaar van dat WK een ballonvaart aangeboden. Naast de winnaar en de burgemeester stapten ook twee leden van de vriendenclub in het mandje bij piloot Henk Brink. Na de landing dronk het gezelschap nog wat in een kroeg in Bantega. Op een gegeven moment vroeg Brink of het organiseren van een 'Ballonfiësta' niet iets was voor de vriendenclub. Dat hoefde hij geen twee keer te vragen!

Friese Ballonfeesten historie

allereerste editie

In 1986 was het zover. Van 9 tot en met 12 juli vond de allereerste editie van de Friese Ballonfeesten plaats. Ook toen al werd het festival gehouden op de Nutsbaan in Joure, het terrein dat in de winter dienstdoet als ijsbaan.

De Vriendenclub had voor die eerste editie gerekend op 10 ballonnen, maar uiteindelijk kwamen er 50. De deelnemers kwamen uit heel Europa: van Engeland tot Hongarije en van Spanje tot Denemarken. Het publiek was dolenthousiast en ook de Vriendenclub raakte besmet met het 'ballonvirus'.

Friese Ballonfeesten historie
Friese Ballonfeesten historie

Een jaar later deden er maar liefst 100 ballonnen mee aan de Ballonfeesten. Het weer was echter heel slecht. Slechts enkele ballonnen kozen tijdens die tweede editie het luchtruim. Het evenemententerrein kwam helemaal onder water te staan, maar met dank aan de lokale gemeenschap ging het festival financieel niet kopje onder.

Special Shapes

Dat was maar goed ook, want de Friese Ballonfeesten groeiden al snel uit tot Nederlands grootste ballonevenement. Het aantal ballonnen dat mee mocht doen, werd weliswaar teruggeschroefd door de Rijksluchtvaartdienst, maar het spektakel werd alleen maar groter. De organisatie strikte jaar in, jaar uit enkele indrukwekkende Special Shapes, zoals een enorme koe, het kasteel van Walt Disney en een levensgrote kerstman.

Joure kreeg de bijnaam 'Balloon City'. Door de Friese Ballonfeesten raakten steeds meer Jousters enthousiast over het ballonvaren. Velen besloten om een ballonvaardersbrevet te halen. Zo groeide Joure uit naar de plaats waar verhoudingsgewijs de meeste ballonvaarders van het land wonen.

Friese Ballonfeesten historie
Friese Ballonfeesten historie

Stichting Friese Ballonfeesten

Na tien jaar gaf Vriendenclub de Vlecke de organisatie over aan de Stichting Friese Ballonfeesten. Die Stichting is tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor de organisatie. Het festival was inmiddels niet meer weg te denken uit de landelijke evenementenkalenders. Onder ballonvaarders had het evenement ook een goede naam. Piloten uit binnen- en buitenland kwamen maar al te graag naar Joure.

In 2010 bestonden de Friese Ballonfeesten 25 jaar. Om dat jubileum te vieren, werd groots uitgepakt. De organisatie kreeg toestemming om 125 ballonnen de lucht in te laten gaan. Op 28 juli 2010 was het zover: vanaf 18 veldjes in en om Joure stegen in totaal 127 ballonnen op. Hiermee had Joure het Nederlands record in handen.

Een zomer zonder Friese Ballonfeesten was jarenlang ondenkbaar. Toch werd het in 2020 realiteit. Terwijl de organisatie al volop bezig was met de voorbereidingen voor de 35ste editie, brak het coronavirus uit. Er ging een streep door alle evenementen en dus ook door de Friese Ballonfeesten.
Een jaar later was de situatie nog niet genoeg verbeterd, maar in 2022 'gie it wer oan' en werd het 35-jarig jubileum gevierd.

Inmiddels maken wij ons op voor de 37e editie. Die wordt van 24 tot en met 28 juli 2024 gehouden. Kom jij ook?