Veelgestelde vragen

Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Stijgen de luchtballonnen wel of niet op?

Ballonvaarders worden op verschillende manieren op voorzien van de weersverwachtingen. Ze hebben contact met de Luchtvaart Meteorologische Dienst (LMD) op Schiphol en kijken met een scherp oog naar de ballonvaartverwachting op de site van het KMNI. De wind is heel belangrijk, vooral bij de landing speelt deze een grote rol.Zo is de windrichting bepalend. Bij een oostelijke of noordelijke windrichting is het soms onzeker of de wind tegen zonsondergang gaat liggen. Dit is precies waarom op een mooie zonnige dag de ballonnen toch aan de grond moeten blijven; de wind komt uit de verkeerde hoek. Bij regen kan nooit ballongevaren worden. Door het water wordt de ballon te zwaar om op te stijgen. Iedere piloot wil niets liever dan de lucht in, vooral tijdens de Friese Ballonfeesten. Tijdens het evenement worden de piloten op de hoogte gehouden over de omstandigheden tijdens de briefings. De veiligheid staat daarbij voorop. Via social media houden we je op de hoogte of de ballonvaarten wel of niet doorgaan.

Hoe laat stijgen de luchtballonnen op?

De luchtballonnen komen rond 19.00 uur het terrein op. Na de briefing voor piloten wordt bepaald hoe laat en hoeveel ballonnen op kunnen stijgen. Dat is volledig afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Iedere piloot wil niets liever dan de lucht in, vooral tijdens de Friese Ballonfeesten. Tijdens het evenement worden de piloten op de hoogte gehouden over de omstandigheden tijdens de briefings. In de regel zullen de luchtballonnen tussen 19.30 uur en 20.00 uur opstijgen. Mochten hierin wijzigingen zijn, dan wordt dat via social media kenbaar gemaakt.

Mag mijn huisdier mee het terrein op?

Huisdieren zijn toegestaan op het terrein. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn en dat er veel geluid van de kermisattracties, uit de speakers en niet niet te vergeten van de branders van de ballonnen afkomt. Eigenaren moeten dan ook zelf overwegen of het verstandig is een huisdier mee te nemen

Kan ik met een rolstoel het terrein op?

Ons terrein is toegankelijk voor rolstoelen. Er is een speciaal ingerichte plaats voor mensen in een rolstoel waarbij we rekening hebben gehouden met het zicht op de luchtballonnen

Wat is de entreeprijs?

De toegang tot de 35ste Friese Ballonfeesten is iedere dag geheel GRATIS.

Waar kan ik parkeren?

Kom je met eigen vervoer dan kun je het beste de P-borden Ballonfeesten volgen. Je komt dan op een grote centrale parkeerplaats op slechts enkele minuten lopen van het feestterrein aan de Harddraversweg. Voor een parkeerkaart betaal je 5 euro. Let op: er geldt een tijdelijk parkeer- en/of stopverbod voor de straten rondom het terrein. Maak dan ook zoveel mogelijk gebruik van het centrale terrein om parkeeroverlast voor omwonenden te beperken. Volg de aanwijzingen van de medewerkers en politie op en blokkeer geen uitritten. Parkeren op het terrein of de aangewezen plaatsen in de omgeving is geheel op eigen risico.

Is er een invalidenparkeerplaats?

De invalidenparkeerplaatsen bevinden zich op de Woudfennen, direct links na de minirotonde. Van daaruit is het nog zo’n vijf minuten naar het terrein.

Zijn er consumptiemunten?

Op het festivalterrein kan uitsluitend met munten worden betaald. De munten kunnen met contant geld of met PIN worden betaald. Deze zijn bij de muntenkassa’s verkrijgbaar.

Mag er gerook worden op het terrein?

Roken in tenten en onder overkappingen is wettelijk verboden en de boetes lopen op tot 13.500,- euro per tent. ROOK DUS BUITEN DE TENTEN. De beveiliging zal hier streng op controleren. De gevolgen kunnen oplopen van een waarschuwing tot het ontzeggen van de toegang tot het festivalterrein.