Vijf dingen die je moet weten over het maken van een ballonvaart

Vijf dingen die je moet weten over het maken van een ballonvaart

Een ballonvaart is een bijzondere en onvergetelijke belevenis. Maar als je nog nooit met een ballon de lucht in bent geweest, dan kan het best spannend zijn om die stap te zetten. Want is het eigenlijk wel veilig? Daarom zetten we de vijf belangrijkste dingen voor je op een rij, zodat jij met een gerust hart in het mandje kunt stappen tijdens de Friese Ballonfeesten.

  1. Ballonvaren is hartstikke veilig

Ballonvaren is relatief de veiligste vorm van luchtvaart. Ongelukken met heteluchtballonnen zijn zeldzaam. Dit komt mede door de strenge eisen die er gesteld worden aan piloten, crew en materiaal. Alle piloten bij de Friese Ballonfeesten zijn in bezit van een geldig brevet en worden ieder jaar medisch gekeurd. Ook al het materiaal dat wordt gebruikt bij ballonvaren moet ieder jaar een strenge keuring ondergaan. Je kunt dus met een gerust hart de lucht in.

  1. Met hoogtevrees kun je gewoon in een luchtballon

Met knikkende knieën de mand in klimmen? Nergens voor nodig! Ook met hoogtevrees kun je gewoon in een ballon. Hoe dat precies werkt, is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat nagenoeg iedereen met angst voor hoogtes nergens last van heeft als ze toch meegaan in een luchtballon. Er zijn zelfs piloten met hoogtevrees. Zo vertelde oud-Ballonfeestenvoorzitter Herman Kleinsmit eens: “Ik heb één keer de vuurtoren van Ameland beklommen, toen ben ik met mijn ogen dicht en vastklampend aan de leuning weer naar beneden gegaan. Later ben ik voor het eerst met een ballon mee geweest. Eenmaal in de lucht dacht ik: hé, dit valt best mee.”

  1. In een ballon is het niet koud

Veel mensen denken dat het ijskoud is in een luchtballon vanwege de hoogte waarop een ballon vaart, maar dat klopt niet. Een ballon vaart mee op de wind, en zo heb je dus nooit last van een koude bries. Bovendien zorgt de brander voor een aangename temperatuur boven je hoofd. Je kunt de winterjas dus gerust thuislaten. Kleding die je aan zou doen bij het maken van een stevige wandeling is ook heel geschikt voor in een ballon.

  1. Slecht weer? Dan kun je later alsnog omhoog

Veiligheid staat voorop bij de Friese Ballonfeesten. Als het slecht weer is, nemen we geen enkel risico en gaan de ballonnen niet de lucht in. We zoeken dan samen een nieuwe datum; Bijvoorbeeld tijdens de Friese Ballonfeesten van volgend jaar of op een ander geschikt moment.

  1. Nog vragen? Stel ze gerust

Heb je nog vragen over ballonvaren? Dan staan we voor jou klaar. Op deze pagina (Friese Ballonfeesten | Veelgestelde vragen) vind je een overzicht van de meestgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Stuur dan gerust een mailtje naar passagiers@ballonfeesten.nl. We helpen je graag verder.

Hebben deze vijf punten jou geholpen om die laatste twijfel weg te nemen? Tickets voor het maken van een ballonvaart tijdens de Friese Ballonfeesten zijn nog beschikbaar!