Veilig de lucht in vanaf de Nutsbaan

Veilig de lucht in vanaf de Nutsbaan

Het lijkt zo gewoon: het opstijgen van veertig ballonnen vanaf de Nutsbaan in Joure. Maar er zit veel meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken. De begeleiding is dit jaar in handen van de broers Johannes en Pieter Kooistra, flight directors op locatie. Johannes doet dat al sinds de elfde editie, dat is al zo’n 25 jaar. Pieter vaart al sinds 1990, maar dit wordt zijn eerste jaar als flight director. Samen houden ze alles in de gaten en bepalen ze elke dag of de ballonnen de lucht in mogen of niet.

Voorbereiding

“Een flight director zorgt dat alles veilig verloopt”, vertelt Pieter Kooistra. De voorbereiding begint pas op de dag zelf. Dat is eigenlijk niet anders dan bij hun eigen ballonvaarten. Het verschil is dat er vanaf de Nutsbaan tientallen ballonnen tegelijk opstijgen.

Via speciale pagina’s van het KNMI houden de broers het weer nauwlettend in de gaten. Ze kijken naar de windrichting, regenbuien, de kans op harde wind; alles wat invloed heeft op het opstijgen. “Normale ballonnen kunnen meestal nog wel omhoog bij windkracht 3, omdat ze rond zijn”, legt Johannes uit. “Maar Special Shapes hebben vaak al moeite bij een matige windkracht 2. Die stijgen langzamer op en reageren anders op de wind.”

Toch hanteert elke ballonvaarder zijn eigen grens.“Wij geven alleen aan of het vaarbaar is”, vult Pieter aan. “De beslissing om wel of niet te gaan, ligt bij de piloot. Het kan dus gebeuren dat een special shape aan de grond blijft, terwijl andere ballonnen wél de lucht in gaan.”

Johannes tijdens de briefing van de Friese Ballonfeesten, waarin de broers Kooistra uitleg geven over de ballonvaarten van die dag.

Briefing en de vaart

Na het verzamelen van alle weersinformatie controleren Pieter en Johannes ook de papieren van de piloten: het brevet, luchtwaardigheidsdocumenten en de verzekering. Als alles in orde is, volgt rond 18:00 uur de briefing. Daarin wordt uitgelegd wat de beperkingen in het luchtruim zijn, welke vaarroutes het meest logisch zijn en bij welke boeren ze het best kunnen landen.

Daarna gaan de ballonnen het veld op en wordt bepaald in welke volgorde ze opstijgen. Maar ook als de ballonnen de lucht in zijn, zit de taak van de flight directors er nog niet helemaal op. Van te voren geven ze door hoeveel ballonnen er gaan varen en tot welke hoogte, maar zodra een ballon in geland, melden de piloten zich af bij Pieter en Johannes. Dit gebeurt nog door fysiek een landingsformulier in ontvangst te nemen.

Mooiste herinnering aan de Friese Ballonfeesten

Beide mannen hoeven er niet lang over na te denken. “De ballonvlucht samen”, zeggen ze tegelijk. Johannes legt uit: “We hebben één keer samen gevaren. Toen hingen er twee ballonnen boven één mand. We zijn vanaf de Nutsbaan opgestegen, hebben ongeveer een half uur gevaren en zijn met mand en al in de aanhanger op het veld geland.”


Wil je ook zo’n unieke belevenis ervaren tijdens de ballonfeesten volgende week? Dat kan! Boek via deze link een ballonvaartticket. Er wacht een fantastische ervaring op je.