Van telefooncel tot taart: spectaculair deelnemersveld voor 35ste Friese Ballonfeesten

Img 0633

Het deelnemersveld van de 35ste editie van de Friese Ballonfeesten is bekend. Met ruim 40 ballonnen, waaronder 9 Special Shapes belooft het evenement een groot spektakel te worden. In dit artikel zoomen wij in op de meest bijzondere heteluchtballonnen van deze editie.

De Friese Ballonfeesten bestaan 35 jaar, tijd voor een feestje! En bij een goed feest hoort natuurlijk een taart. Daarom heeft de organisatie van de Friese Ballonfeesten deze Special om van te smullen vastgelegd.

May162022pic2 1 1

De taart is gebouwd in 2001 en heeft een volume van 3400 kubieke meter. Jarenlang had de ballon een Amerikaanse eigenaar, tot hij dit jaar werd verkocht aan Herman Kleinsmit.

In het verleden was Kleinsmit bakker van beroep, maar zo’n grote taart heeft zelfs hij nog nooit gebakken.

Echte fans van de Friese Ballonfeesten hebben deze ballon mogelijk al eens gezien. In 2008 was de taart namelijk ook al eens te gast in Joure.

2 G Byiw Thomas Gleixner

Een ballon die nog nooit in Joure is geweest, is de telefooncel van de Zwitserse piloot Thomas Gleixner.

Gleixner komt graag naar Joure. Je kunt hem kennen als piloot van de badmintonshuttle, het theehuis en de colafles. Stuk voor stuk ballonnen die we de afgelopen jaren al eens bij de Friese Ballonfeesten hebben gezien.

Op straat komen we telefooncellen vrijwel nooit meer tegen, maar straks kunnen we er dus wel één door de lucht zien zweven.

De ballon heeft als bouwjaar 1989. Hij is dus al 33 jaar oud! Toch is de ballon nog in uitstekende staat. De piloot heeft laten weten dat hij niet kan wachten om met de telefooncel het Jouster luchtruim te kiezen.

Ph Gjv 7

Naast de taart en de telefooncel komen er nog veel meer mooie Special Shapes naar Joure. De uil en Max de beer zijn voor het eerst te gast bij de Friese Ballonfeesten. Deze ballonnen zullen ongetwijfeld voor een grote glimlach op menig gezicht zorgen.

De grootste

De grootste ballon bij deze editie van de Friese Ballonfeesten is de motorfiets. Deze ballon is 44 meter breed en 48 meter hoog. Piloot Jan Haven gaat vijf dagen lang met deze indrukwekkende ballon door het Friese luchtruim ‘racen’.

In de Warsteiner-ballon kunnen de meeste mensen mee omhoog. Dit bakbeest kan maar liefst 19 personen in één keer vervoeren!

Received 382687097223941

De kleinste varende ballon is de clown van piloot Peter van Harten. Dit is een zogenoemde ‘hopper’. Dit betekent dat de ballon geen mandje heeft, maar een bankje waarop twee personen kunnen.

Kleurrijk geheel

Naast de ballonnen die we in dit artikel genoemd hebben, doen er nog veel meer schitterende luchtvaartuigen mee. Wil je alle deelnemende ballonnen zien? Klik dan op deze pagina.