Stijgen de ballonnen wel of niet op?

Img 3542

Ballonvaarders worden op verschillende manieren voorzien van de weersverwachtingen. Ze hebben contact met de Luchtvaart Meteorologische Dienst (LMD) op Schiphol en kijken met een scherp oog naar de ballonvaartverwachting op de site van het KNMI. 

De wind is heel belangrijk, vooral bij de landing speelt deze een grote rol. Zo is de windrichting bepalend. Bij een oostelijke of noordelijke windrichting is het soms onzeker of de wind tegen zonsondergang gaat liggen. Dit is precies waarom op een mooie zonnige dag de ballonnen toch aan de grond moeten blijven; de wind komt uit de verkeerde hoek.

Bij regen kan nooit ballongevaren worden. Door het water wordt de ballon te zwaar om op te stijgen. Iedere piloot wil niets liever dan de lucht in, vooral tijdens de Friese Ballonfeesten.

Tijdens het evenement worden de piloten op de hoogte gehouden over de omstandigheden tijdens de briefings. De veiligheid staat daarbij voorop. Via social media houden we je op de hoogte of de ballonvaarten wel of niet doorgaan.

Hoe laat stijgen de ballonnen op?

De luchtballonnen komen rond 19:30 uur het terrein op. Na de briefing voor piloten wordt bepaald hoe laat en hoeveel ballonnen op kunnen stijgen. Dat is volledig afhankelijk van de (weers)omstandigheden. In de regel zullen de ballonnen tussen 20:00 uur en 21:00 uur opstijgen.