Droomstart voor 35ste Friese Ballonfeesten

Friese Ballonfeesten Dag 1 162 Van 176

Na meer dan duizend dagen wachten, vond woensdag eindelijk de eerste avond van de 35ste editie van de Friese Ballonfeesten plaats. Het werd een geweldig spektakel. 32 ballonnen kozen het luchtruim, waaronder de telefooncel, de beer en de ballon van McDonald’s.

Dat de Ballonfeesten weer terug waren, moest Joure weten ook. En dus trok een bonte stoet ballonauto’s in karavaan door het centrum van Joure. Honderden belangstellenden stonden langs de kant te kijken naar deze kleurrijke optocht.

Het was nog wel even spannend of de heteluchtballonnen deze avond wel op konden stijgen. Er trok namelijk een lijn met regen- en onweersbuien over het land. Toen om 20:15 uur duidelijk werd dat Joure hier geen hinder van zou ondervinden, waren de piloten niet meer te houden: ze wilden allemaal de lucht in.

De nieuwe ballon van Brouwerij Bjuster mocht het spits afbijten. De ballon werd gedoopt door een wethouder van de gemeente Leeuwarden. De brouwerij komt namelijk uit Grou, een plaats uit die gemeente. Onder leiding van pilote Trees Edens maakte deze spiksplinternieuwe ballon een prachtige vaart.

Ook de overige ballonvaarders kozen één voor één het luchtruim. Onder hen ook Special Shapes. Wat te denken van Max de Beer (voor het eerst bij de Friese Ballonfeesten) of de enorme telefooncel uit Zwitserland.

Veel aandacht ging uit naar de McDonald’s-Ballon van piloot Daan Elfring. De komst van deze ballon werd niet van tevoren aangekondigd. Het publiek was daarom extra verrast bij het zien van deze prachtige Special Shape.

De grootste ballon van het gezelschap, de motorfiets, bleef vanwege het inmiddels late tijdstip aan de grond. De hekken gingen open en het massaal toegestroomde publiek kon van dichtbij genieten van een show van meerdere miniatuurballonnen. Met een tevreden gevoel keerde iedereen huiswaarts.

Friese Ballonfeesten Dag 1 176 Van 176 2

De Friese Ballonfeesten zijn begonnen. En hoe!